SPIE IN BEWEGING

SPIE komt in beweging voor “La Parisienne”

Bijna 250 werkneemsters van de Groep, waaronder een 20-koppige delegatie uit België, maken hun opwachting aan de start van dit bekende nazomerse sportevenement in Parijs.

Cergy, 02 september 2019 – SPIE, onafhankelijk Europees leider in multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, stuurt op 8 september aanstaande een internationale vertegenwoordiging van bijna 250 medewerksters uit de Europese vestigingen van de Groep, waaronder meer dan 20 uit België, naar de 23e editie van “La Parisienne”, een hardloopwedstrijd voor vrouwen door Parijs om geld in te zamelen voor borstkankeronderzoek. Voor de vrouwelijke collega’s van SPIE is dit een leuke gelegenheid om op een sportieve manier de diversiteitsbevorderende activiteiten van hun bedrijf onder de aandacht te brengen.

 

De dagelijkse inzet van SPIE om diversiteit te bevorderen

Het feit dat SPIE ook dit jaar weer deelneemt, is tekenend voor de dagelijkse inspanningen die de Groep levert om diversiteit op het werk te bevorderen, door vrouwen aan te moedigen hun plaats in te nemen in een sector met traditioneel vooral mannen. Dit streven wordt gedragen door het in 2015 ingestelde Europese netwerk “So’SPIE Ladies”. Een jaar geleden zijn er ter versterking van dat initiatief tweetallen gevormd waarbij in elke nationale vestiging een coördinator of coördinatrice van het netwerk “So’SPIE Ladies” aan een lid van de directie wordt gekoppeld. Hun taak: in elk van de vestigingen van SPIE een actieprogramma ontwikkelen met vastomlijnde jaarlijkse doelen. Het gaat erom sterke nationale initiatieven te ontwikkelen om de diversiteit van het personeel elk jaar te verbeteren.

“Het is fundamenteel om successen te laten zien", zegt Celine Isaian, projectingenieur bij SPIE Belgium en “So’SPIE Ladies”-coördinatrice voor haar vestiging. “We hebben dus vier ambassadrices benoemd die dit jaar de taak hebben om tijdens banenmarkten voor studenten aan meisjes en studentes uitleg over hun carrière te geven.” 

Deze lokale en internationale initiatieven werpen momenteel vruchten af: in 2018 was 16% van de nieuwe werknemers bij de Groep vrouw, 3 jaar geleden was dat nog 10%.

 

Een specifiek mentorprogramma

Een andere specifieke actie die sinds 2018 loopt is een specifiek mentorprogramma voor vrouwelijke managers. In elke vestiging zijn circa tien vrouwen met ondersteunende en operationele functies geselecteerd voor een specifiek personeelsontwikkelingsprogramma waarbij ze worden begeleid door een lid van de directie. Doel: ze voorbereiden op de toekomstige verantwoordelijkheid die ze in de onderneming zullen dragen, waarbij speciale aandacht uitgaat naar het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

 

“La Parisienne”: een begrip bij SPIE

"“La Parisienne” is de eerste Franse hardloopwedstrijd voor vrouwen, en trekt sinds 1997 duizenden vrouwen aan voor een parcours van 7 km langs de meest indrukwekkende locaties van de Franse hoofdstad: Champ de Mars, oevers van de Seine, Eiffeltoren, Place de la Concorde, Grand Palais, enz. Sinds 2012 is “La Parisienne” ook bij SPIE vaste prik. Dit jaar doen bijna 250 medewerksters mee, afkomstig uit 6 Europese landen (Duitsland, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Frankrijk), te midden van de 25.000 andere deelneemsters.

Getrainde en ongetrainde loopsters, allemaal hebben ze er plezier in samen een wedstrijd te lopen die in het teken staat van gezelligheid, kennismaking en promotie van diversiteit. Dit is een prioriteit waar de algemene directie van de Groep SPIE zich sterk voor maakt. Een aantal directieleden zal dan ook op 8 september aanwezig zijn.

““La Parisienne” is een ideale gelegenheid om de mentaliteit ten aanzien van belangrijke vraagstukken als diversiteit en de rol van vrouwen bij de groei van het bedrijf te doen kantelen”, aldus Elisabeth Rasmussen, directeur Human Resources van de Groep. “Het groeiende enthousiasme van onze werkneemsters voor La Parisienne getuigt van een toenemende motivatie voor dit soort evenementen, die zowel gezellig als zinvol zijn”.