BUILDING INFORMATION MODELING

SPIE Belgium wil BIM veralgemenen in al haar afdelingen

Brussel, 4 juni 2019 – SPIE Belgium, een dochteronderneming van SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het vlak van energie en communicatie, begon tien jaar geleden in de afdeling ‘Building Systems’ te werken met BIM (Building Information Modeling). Vandaag wil SPIE Belgium een tandje hoger schakelen door deze technologie in al haar Belgische afdelingen te gaan gebruiken.

SPIE Belgium telt zestien vestigingen in België, die elk op hun eigen manier werken. Twee van die vestigingen – Building Systems Geel HVAC en Industry Geel – gebruiken al geruime tijd een methode om doeltreffend en snel samen te werken die het rendement en de kwaliteit van hun activiteiten sterk ten goede komt: BIM.  Bij dit proces ontwerpt men bouwwerken met een intelligent 3D-model. Dat maakt het voor de teams gemakkelijker om een project vorm te geven, te visualiseren en te simuleren en om samen te werken – in elke fase.  Concreet werken Building Systems Geel HVAC en Industry Geel op dezelfde site in Geel en tekenen ze plannen in een gemeenschappelijk systeem. Op basis van die plannen produceren hun teams prefab kits die ze in hun werkplaatsen in Geel in elkaar zetten en vervolgens monteren op het bouwterrein van de klant.    

Succesverhaal van BIM bij SPIE Belgium: het Antwerpse Havenhuis

Dé referentie van SPIE Belgium op het vlak van BIM is ongetwijfeld het nieuwe Havenhuis in Antwerpen, de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. SPIE Belgium verzorgde er de leidingen in het hele gebouw en alle technische lokalen. Dankzij BIM hebben verscheidene businessunits van SPIE Belgium meegewerkt aan dit prestigieuze project van de hand van architecte Zaha Hadid.  De architecturale complexiteit van het gebouw – dat al verschillende prijzen in de wacht sleepte – en de erg strakke planning vroegen om een onberispelijke coördinatie van de verschillende technieken, een van de belangrijkste troeven van BIM.  Senne Mentens, Business Development Manager bij SPIE Belgium: “Het grote voordeel van deze werkwijze? De teams kunnen efficiënter werken en de kwaliteit van het eindproduct is optimaal: het laswerk gebeurt in de beste omstandigheden, ver van de gebruikelijke problemen van bouwterreinen (temperatuur, vocht enz.), en ook de veiligheid vaart er wel bij. ”  

SPIE Belgium, een pionier op het gebied van BIM, wil deze modelleringoplossing gaan gebruiken bij al zijn businessunits. Het doel: optimaal kunnen samenwerken en zich nog meer onderscheiden van andere spelers op de markt. De onderneming bereidt zich zo voor op de veranderende mindset bij haar klanten.  Senne Mentens is overtuigd van de grote meerwaarde van BIM en de rol die het systeem zal spelen in de zeer nabije toekomst: “Wanneer we kijken naar de digitale revolutie die er aankomt, zal BIM evolueren van een toepassing voor coördinatie en prefabricage naar een tool die de Total Cost of Ownership (TCO) van projecten optimaliseert, bijvoorbeeld door te anticiperen op het technische onderhoud van een gebouw. Bij SPIE Belgium zijn we klaar voor deze verandering.” 

Geassocieerde markt

Geassocieerde afdeling