SPIE VERHUIST NAAR 'THE GREEN'

SPIE in Aalter verhuist naar groen voorbeeldgebouw ‘The Green’

Brussel, 10 februari 2020 - Industry Aalter, vestiging van SPIE Belgium, dochteronderneming van SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische diensten op het vlak van energie en communicatie, neemt haar intrek in een bijna-energieneutrale (BEN) gebouw met als naam “The Green”.
 

Op een zeer toepasselijke locatie - de Groendreef in Aalter – en gerealiseerd door SPIE Belgium in samenwerking met Vandenbussche Bouwgroep, onderscheidt “The Green” zich vooral door het zogenaamde bodemenergieopslagveld (BEO) onder het gebouw. Dat veld bestaat uit een 42-tal boringen van elk 145 meter diep. Met een gesloten circuit van ondergrondse buizen haalt het energie uit de bodem. Het systeem zorgt zo in de winter voor verwarming en in de zomer voor verkoeling. Op bijna het volledig dak liggen ook meer dan 1.000 zonnepanelen. En een groendak moet een deel van het regenwater opvangen en afgeven aan de beplanting op het dak.

SPIE en Vandenbussche Bouwgroep ging ver om haar ecologische voetdruk tot een minimum te beperken. “Dat zat soms in heel kleine details”, vertelt Operations Support Director Wouter Van Derbeken: “Lichtdetectie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de lichten op kantoor niet onnodig blijven branden als er niemand is. Speciale kranen filteren het water tot drinkbaar koud, bruisend of zelfs kokend water. Daardoor kunnen we het transport en gebruik van plastic flessen schrappen. Voor het meubilair viel ons oog op leverancier met een milieuvriendelijk verlijmingsproces en zelfs voor de verhuis maken we gebruik van groene vrachtwagens op CNG.

Meer dan 150 onderaannemers en leveranciers bouwden een jaar lang intensief aan “The Green”. “Met het nieuwe gebouw willen we vernieuwen, uitbreiden en moderniseren. Het moest een weerspiegeling zijn van hoe we voor onze klanten werken: ecologisch én maatschappelijk verantwoord. Een voorbeeldgebouw voor morgen.

Vooral om die laatste reden verhuist SPIE niet alleen naar het nieuwe gebouw. Ook honderd medewerkers van andere bedrijven krijgen er een kantoor. “We hebben net zoals andere bedrijven uit de buurt veel mobiele medewerkers. Het zou jammer zijn om die lege plaatsen niet op te vullen.  Op deze manier legt het gebouw nog meer het accent op zijn functie als ontmoetingsplaats tussen verschillende partijen” voegt Wouter Van Derbeken toe.

De afgelopen tien jaar verdubbelde Industry Aalter haar omzet. Ook het aantal medewerkers schoot de hoogte in. En dus moest SPIE Belgium op zoek naar een nieuw gebouw. Met “The Green” bouwden ze nu een comfortabele werkplek op vijfhonderd meter van het vorige kantoor.