EPC en onderhoud van meerdere sites voor de Regie der Gebouwen

KLANT Regie der Gebouwen
LOCATIE Brussel en Wallonië

De afdeling Services van SPIE Belgium heeft, na een aanbestedingsprocedure van twee jaar, een eerste EPC (energieprestatiecontract) afgesloten met de Regie der Gebouwen.

Wat zijn de doelstellingen van een energieprestatie-, onderhouds- en comfortcontract? Op termijn het energierendement en de staat van bestaande gebouwencomplexen verbeteren, net zoals het comfort van de gebruikers. De Regie der Gebouwen vertrouwde SPIE Belgium deze opdracht toe voor 12 van de gebouwen (9 in Wallonië en 3 in Brussel) die zij huurt. Het gaat om omvangrijke structuren, zoals de Thesaurie van de FOD Financiën in Brussel of het FAVV in Luik.

 

Het contract werd afgesloten voor een maximale duur van 11 jaar en gaat over milieuverantwoord gebruik van installaties en aanpak van de werkzaamheden aan de gebouwen. Onder het luik exploitatie zijn het algemene onderhoud en een volledige garantie op alle technische installaties inbegrepen in het contract. SPIE ontfermt zich over de klimaatregeling, de elektriciteit, het sanitair en de veiligheidsvoorzieningen.

 

De opvolging van het onderdeel “energie” in het contract verloopt volgens een specifiek protocol, het “protocol voor meting en verificatie” (PMV). De voorbereiding en uitwerking ervan hebben ervoor gezorgd dat een energierendementsdoelstelling vooropgesteld kon worden, en SPIE heeft zich ertoe verbonden om die te behalen en aan te houden. Zo werd er in het bijzonder aandacht besteed aan de installaties die het energieverbruik beïnvloeden en SPIE heeft in totaal meer dan 50 projecten voorgesteld om dat verbruik te doen dalen.

 

Daarnaast bevat het contract ook preventieve en herstelmaatregelen die de goede werking van de systemen (herstellingen inbegrepen) en het behoud van de toestandsscore garanderen. Het beoogde resultaat was een daling van het energieverbruik zonder dat het comfort van de gebruikers daalt - mogelijk zelfs stijgt.

 

“SPIE Belgium wist ons te overtuigen dankzij haar uitstekende referenties. Daarnaast begreep het bedrijf ons lastenboek perfect en was de offerte van hoge kwaliteit. De samenwerking verloopt prima ondanks de uitdagingen die bij zo'n project komen kijken. Wij hopen onszelf in de komende jaren te mogen feliciteren dat we de ideale partner hebben gekozen”.
Hugues Malherbe, Adviseur Facility Project Manager bij de Regie der Gebouwen

Geassocieerde markt

Geassocieerde afdeling