Roestvrij staal dankzij unieke zuurbaden 

LOCATIE Geel
AFDELING Industry

Roestvrij staal is niet altijd even roestvrij als men denkt. Als de bekleding van een onderdeel beschadigd wordt, door vervuiling met ijzer / soldeersel / een interventie met snijbranders / werken met een slijpschijf..., dan is de corrosieweerstand van het roestvrij staal van dat onderdeel niet meer gegarandeerd. Om de beschadigde bekleding opnieuw anticorrosief te maken, gebruikt Industry Geel een bijzondere techniek: “beitsen door onderdompeling”. Als het te behandelen onderdeel klaar is, wordt het meerdere uren ondergedompeld in een zuurbad. Zo worden enkele microns onzuiver materiaal verwijderd. Dat noemen we “beitsen”. Wat uit het bad komt, is opnieuw het zuivere basismateriaal, zonder beschadiging of vervuiling. Na deze zuurbehandeling wordt het onderdeel grondig gespoeld met water, zodat het opnieuw bloot in de atmosfeer komt. Na 24 uur wordt er een staat van totale passiviteit bereikt, “de passivering”.

Slechts enkele personen binnen de BU Industry in Geel zijn opgeleid voor dit soort werk. Gezien de kenmerken van het zuur, moet de “beitser” altijd een volledig veiligheidspak dragen.

Zo beperkt men zoveel mogelijk het risico op brandwonden, huidirritatie, oogirritatie, enzovoort.

Bij SPIE heeft veiligheid de allerhoogste prioriteit!

Biologisch afbreekbaar

De inhoud van het zuurbad wordt ongeveer elke 2 jaar volledig vernieuwd. “Vandaag gebeurt dat op een ecologische manier. Het beitsproduct en het residu worden volledig verwijderd en vernietigd voor een zo klein mogelijke impact op de natuur en het milieu. Als bedrijf dat behoort tot klasse 1 leven wij alle normen en vereisten op dat vlak na”.

Het zuurbad van Geel is een van de grootste van België. Andere werkplaatsen waar gelast wordt, doen een beroep op dat zuurbad om materialen weer roestvrij te maken.

Geassocieerde markt

Geassocieerde afdeling