Keer terug naar de lijst

Nieuws

SPIE gaat voor nog veiligere werkomgeving

Short Descrption: 
Door werknemers aan te moedigen om gevaarlijke situaties zo snel mogelijk te melden, wil SPIE in de toekomst het aantal arbeidsongevallen verder doen dalen en nog betere statistieken voorleggen. Om de motivatie nog groter te maken, zal SPIE een bijdrage leveren aan de stichting 'To Walk Again', die mensen met een fysieke handicap professioneel begeleidt.

 

Naar aanleiding van de Week van de Veiligheid start SPIE met een brede sensibiliseringscampagne rond arbeidsongevallen. Waar de sector gemiddeld met een frequentiegraad (maatstaf voor het aantal ongevallen) van 37,25 per jaar heeft af te rekenen, ligt dan bij SPIE op een kwart daarvan (10,8). Maar dat is voor SPIE niet goed genoeg en daarom wordt voortdurend gewerkt aan nog betere arbeidsveiligheid. De analyse van de arbeidsongevallen bij SPIE leert dat een derde te wijten is aan verlies van controle, en een op de vijf gevallen aan verkeerde bewegingen.

Iedere werknemer wordt daarom gevraagd om mogelijk gevaarlijke en risicovolle situaties te melden. Zo kan SPIE hier meteen op inspelen en uiteindelijk aan optimaal 'Last Minute Risk Analysis' werken. Voor elke melding van risico's en potentiële gevaren zal SPIE een donatie doen aan de vzw 'To Walk Again' van voormalig triatleet Marc Herremans. Deze organisatie begeleidt personen met een fysieke handicap, waaronder ook slachtoffers van (ernstige) arbeidsongevallen, op een professionele manier bij het sporten.

"Door dit initiatief willen we dat onze medewerkers actief gaan melden wanneer ze iets opmerken wat beter zou kunnen. Ze moeten de reflex aankweken om meteen zelf te reageren, niet te wachten op een mondeling contact met een overste tijdens een rondgang. Per melding zal SPIE een donatie doen aan 'To Walk Again', zodat minder fortuinlijke 'collega's' in de toekomst verder kunnen geholpen worden," zegt Werner Vancayseele, Quality, Safety & Environment Manager bij SPIE.

Bovenaan pagina