Keer terug naar de lijst

Nieuws

SPIE gaat samen met de start-up Communithings voor mobiliteit in de stad Bergen

Image: 
Short Descrption: 
Brussel, 7 maart 2017 – SPIE Belgium, dochteronderneming van de groep SPIE, onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, gaat in zee met de start-up Communithings. Haar missie? De parkeermogelijkheden verbeteren en een rotatiesysteem invoeren om de lokale handel in Bergen te bevorderen.

Het is geen nieuw probleem: een parkeerplaats vinden in de stedelijke zone wordt meer en meer een echte uitdaging. De consument verliest zijn geduld, waardoor de handelaars aan het kortste eind trekken. Om deze situatie aan te pakken, heeft de Brusselse start-up Communithings een oplossing bedacht, waarbij sensoren worden gebruikt die worden geïntegreerd bij de heraanleg van de wegen. Ze hebben een gsm-app ontwikkeld in drie versies (consument/inwoner, handelaar, parkingbeheerder) en een signalisering die aangeeft dat een bepaald aantal plaatsen beschikbaar zijn voor de gebruikers van de app.
De sensoren die door SPIE Belgium worden geplaatst in Bergen werken op batterijen en gaan zo'n 5 tot 7 jaar mee. Ze detecteren de aanwezigheid van een auto op een parkeerplaats en sturen de gegevens door naar een centraal systeem met de nieuwe communicatietechnologie LoRa. De dienst die het gebruik van deze plaatsen bewaakt, bekijkt de verzamelde gegevens om te controleren of de parkeertermijnen worden nageleefd. De handelaars kunnen op hun beurt gratis extra minuten aanbieden aan hun klanten. Met de smartphone-app kan de gebruiker lege parkeerplaatsen opsporen en er via gps naartoe rijden. Een ongelooflijke tijdswinst voor wie zich voortaan naar het centrum van Bergen begeeft!
Christian Deleener, Business Development Manager bij SPIE Belgium, legt uit: “Onderzoek heeft aangetoond dat 30 % van het wegverkeer in de stad bestaat uit mensen die een parkeerplek zoeken. Dankzij de sensoren die SPIE Belgium heeft geplaatst op de openbare weg en de app die Communithings heeft ontwikkeld, wordt het vanaf nu gemakkelijker om snel een parkeerplek te vinden in Bergen. Wij hopen ook dat we met onze partner Communithings niet alleen de wegen in de stad minder kunnen belasten, maar ook de luchtkwaliteit kunnen verbeteren omdat de wagens minder lang moeten rondrijden. Het spreekt voor zich dat we deze uiterst positieve ervaring willen uitbreiden naar andere stadscentra. Zo kunnen we mensen aanmoedigen om te winkelen in de buurt.”

Bovenaan pagina