Keer terug naar de lijst

Nieuws

Samenbouwen en plaatsen van Local Instrumental Shelters: een groeisegment voor SPIE Belgium

Image: 
Short Descrption: 
SPIE Belgium, onafhankelijk Europese marktleider in multitechnische diensten op het vlak van energie en communicatie, heeft de afgelopen tijd verschillende contracten binnengehaald voor het bouwen, leveren en plaatsen van ‘Local Instrumental Shelters’ (LIS). Deze shelters zijn betonnen prefab gebouwen die uitgerust zijn met een complete elektrische installatie en stuurborden en die worden ontworpen voor het aansturen van een productielijn.

Kant-en-klare oplevering

SPIE Belgium, en meer bepaald de Elektriciteit & Instrumentatie (E&I) afdeling van SPIE Industry Grobbendonk, heeft momenteel drie lopende contracten voor de bouw van dergelijke gebouwen. De klanten zijn actief in de chemische en petrochemische sector, maar elk productiebedrijf kan in principe baat hebben bij de installatie van een L.I.S. ’Het is evenwel zo dat de petrochemische en de farmaceutische sector er meer baat bij hebben omwille van de hogere risicograad in deze sectoren’, legt Project Manager Steven Van Craen uit.

De bouw van zo’n prefab lokaal gebeurt bij SPIE. Het gebeurt altijd op maat en wordt kant-en-klaar getransporteerd naar de klant. Alvorens het gebouw wordt opgeleverd, wordt het bij SPIE ook nog uitvoerig getest’, licht Steven toe. In een LIS zijn doorgaans, maar altijd op maat, heel wat elektrische nutsvoorzieningen aanwezig: verlichting, stopcontacten, HVAC-installatie en alle bijhorende interne bekabeling. Deze worden voor de installatie uiteraard onderling verbonden. Eens de LIS geplaatst is, wordt het lokaal geconnecteerd met de productielijn die zich in de fabriek van de klant bevindt. ‘

Geen hinder op de eigen site

‘Een LIS is de ideale oplossing voor bedrijven die de sturing van hun oude productielijn willen vervangen en geen werkzaamheden op de eigen site willen’, verduidelijkt Steven, ‘de LIS wordt immers in zijn geheel bij SPIE gebouwd.’ Omdat de shelter niet op hun eigen site wordt gebouwd, hebben petrochemische bedrijven ook geen werkvergunningen nodig en zijn er minder veiligheidsbeperkingen van kracht. ‘Onze eigen preventieadviseurs kijken wel strikt toe op de naleving van de veiligheidsnormen bij de bouw van zo’n LIS.’ Omdat er geen tijd wordt verloren met de aanvraag van werkvergunningen, is ook de tijdswinst een belangrijk voordeel van deze manier van werken. ‘Dankzij onze aanpak kan de sturing van een oude productielijn vervangen worden door een nieuwe in een zeer korte tijdsspanne’, aldus Steven. 

SPIE Belgium wil deze specifieke service verder uitbouwen en heeft hiertoe ook de nodige expertise in huis. ‘We begeleiden de samen-bouw van zo’n shelter volledig zelfstandig en testen de werking ook zelf. Voor het transport van de shelter naar onze klant werken we met een vaste, betrouwbare partner, en we garanderen een kant-en-klare oplevering. In alle stadia van de samenwerking zien we nauw toe op veiligheid en op het respecteren van de deadlines.’

SPIE heeft het onmiskenbare voordeel dat het voor de verschillende technieken die van doen zijn bij de bouw van een LIS, een beroep kan doen op expertise van andere divisies binnen SPIE. Zo ontfermt SPIE Controlec Terneuzen zich over de engineering van de metalen draagstructuur van de shelter en over de hijswerken, en wordt er voor de HVAC-installatie samengewerkt met SPIE Services Geel Building.

‘We zijn bijzonder blij dat verschillende chemische en petrochemische bedrijven ons dergelijke belangrijke opdracht hebben toevertrouwd en dat ze tevreden zijn over de totnogtoe opgeleverde shelters. Gezien de vele voordelen die deze manier van werken heeft voor de klant, ziet SPIE Belgium zeker potentieel om deze service verder uit te bouwen’, besluit Steven.  

Bovenaan pagina