SPIE zet zich in voor meer diversiteit en inclusie in technische beroepen in Belgiƫ

Het bedrijf heeft voor de tweede keer het Actiris Diversity Label ontvangen

Anderlecht, 23 april 2024 - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de SPIE Groep en Europa's toonaangevende onafhankelijke leverancier van multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, innoveert ten gunste van diversiteit en inclusie in technische beroepen en ontving voor de tweede keer het Actiris Diversiteitslabel. Het label beloont in Brussel gevestigde organisaties die zich verbinden tot een tweejarenplan en belangrijke acties implementeren om diversiteit en inclusie binnen hun structuur te bevorderen.

In een sector die traditioneel wordt gekenmerkt door uitdagingen op het gebied van diversiteit, met name op het gebied van genderdiversiteit en het verwelkomen van werknemers met een handicap, neemt SPIE Belgium concrete stappen om een inclusieve en rechtvaardige werkomgeving te bevorderen. Uit een enquête die Agoria in 2023 bij zijn aangesloten bedrijven uitvoerde, bleek dat vrouwen slechts 19% van de managementfuncties in België bekleden*, wat de urgentie onderstreept van dergelijke initiatieven om een evenwichtigere vertegenwoordiging in de sector te bevorderen.

SPIE Belgium, dat actief is op tal van werven in heel België, met name op het gebied van hernieuwbare energie en mobiliteit, erkent het belang van een weerspiegeling van de diversiteit van de samenleving in haar teams en heeft verschillende initiatieven opgezet om in deze richting te werken.

Tot de concrete initiatieven die SPIE heeft genomen, behoren workshops over genderdiversiteit die speciaal voor de directie worden georganiseerd en waaraan al meer dan vijftig managers van het bedrijf hebben deelgenomen. Bovendien werden er opleidingen georganiseerd voor de teams van human resources om hen bewust te maken van de integratie van medewerkers met een handicap. Om de professionele ontwikkeling en ontplooiing van jong talent aan te moedigen, heeft SPIE een gepersonaliseerd mentorprogramma ingevoerd voor nieuwe medewerkers. Daarnaast ondersteunt het bedrijf initiatieven om vrouwen aan te moedigen een technische carrière na te streven. Zo neemt zij deel aan sectorale acties die erop gericht zijn de belangstelling van jonge meisjes voor deze beroepen te wekken.

Voortdurende inzet

De weg naar het behalen van het Diversiteitslabel begon in 2017, toen SPIE Belgium in samenwerking met Actiris een eerste diversiteitsplan opstelde.

Annik Vandeputte, HR Development Manager bij SPIE Belgium, legt uit : "Bij SPIE Belgium zijn we ervan overtuigd dat diversiteit en inclusie essentieel zijn om innovatie, creativiteit en prestaties te bevorderen. Geconfronteerd met de vele uitdagingen die diversiteit in onze sector met zich meebrengt, zijn we zeven jaar geleden begonnen met het Actiris-programma. Nadat we het label voor de eerste keer hadden behaald, hebben we besloten om verder te gaan in onze engagementen en deze tot op de dag van vandaag voort te zetten."

SPIE blijft zich de komende jaren inzetten voor diversiteit en inclusie binnen de sector en bij haar 1.550 medewerkers in België. Daartoe legt ze elk jaar nieuwe doelstellingen vast op basis van de criteria leeftijd, handicap, opleiding en geslacht.

*Enquête uitgevoerd door Agoria in 2023