SPIE Belgium en Equans nemen de elektrotechnische modernisering van het lightrailsysteem in Charleroi voor hun rekening

Anderlecht, 17 november 2023 SPIE Belgium, een filiaal van de SPIE Group, de grootste onafhankelijke Europese leverancier van multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, en Equans hebben zopas de overheidsopdracht binnengehaald voor de renovatie en uitbreiding van de tak Châtelet van het lightrailsysteem van Charleroi. Dit project zal het aanbod van openbaar vervoer in stedelijke gebieden uitbreiden en zo de milieu-impact van het autoverkeer in de regio verminderen.

Dit overheidsopdracht, met een totale waarde van 15 miljoen euro, werd toegekend door de Waalse vervoersmaatschappij (OTW) en TEC aan SPIE Belgium, in samenwerking met Equans. De werken, die in 2024 van start moeten gaan, zullen ongeveer 2,5 jaar in beslag nemen en zullen de ingebruikname van 8 nieuwe stations mogelijk maken.

 

Renovatie en uitbreiding

Het oorspronkelijke traject van de Châtelet-lijn (of lijn 5) omvatte 6 stations in dichtbevolkte gebieden van de stad. Een deel van de werkzaamheden werd uitgevoerd tussen 1975 en 1985. Het huidige project heeft tot doel de bestaande infrastructuur te renoveren en de lijn te verlengen tot het Grand Hôpital de Charleroi in Gilly. Deze verlenging omvat 8 stations[1], over een totale lengte van 5,5 km, en moet in het derde kwartaal van 2026 in gebruik worden genomen.

 

Een scala aan geavanceerde technieken en technologieën

Van ontwerpe tot ingebruikname zullen SPIE Belgium en Equans een scala aan technische vaardigheden, gecombineerd met geavanceerde kennis en expertise, mobiliseren om 8 intelligente en geautomatiseerde stations te creëren om de mobiliteit, veiligheid en comfort van reizigers te verbeteren. Zo wordt het traject voorzien van elektrische leidingen op laag- en hoogspanning, een normaal en beveiligd verlichtingssysteem, een rookafvoersysteem en technische ruimtes uitgerust met warmtepompen. Dankzij de afstandsbediening profiteren passagiers van nauwkeurige, realtime informatie, ongeacht de gebeurtenissen op de lijn. Deze laatste is afhankelijk van een glasvezelcommunicatienetwerk, ondersteund door een computernetwerk, datakasten, een CCTV-bewakingssysteem, DAB+- en FM-radio-uitzendingen en domotica. Het communicatienetwerk zal ook worden uitgerust met Voice Alarm- en Public Address-technologieën, waardoor het mogelijk wordt om alle mogelijke situaties vooraf te screenen en deze te koppelen aan gesproken berichten die voor gebruikers bedoeld zijn.

« Dit project gaat verder dan alleen de modernisering van de vervoersinfrastructuur, legt Norman Kabir uit, Business Development Manager bij de afdeling Infrastructuur van SPIE Belgium. We zijn er trots op betrokken te zijn bij dit project, dat tot doel heeft het openbaar vervoer en de levenskwaliteit in Charleroi te verbeteren ».


[1] De stations waar de werkzaamheden plaatsvinden zijn : Neuville, Yernaux, Pensée, Centenaire, Champeau, Roctiau, Corbeau en Viviers.

Geassocieerde afdeling