SPIE Belgium optimaliseert energie-efficiëntie van het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier

België: SPIE optimaliseert energie-efficiëntie van het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier
 

Lier, 16 mei 2023 - SPIE Belgium, het Belgisch dochterbedrijf van de SPIE-groep (onafhankelijk Europees marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie), heeft onlangs een nieuwe centrale stookplaats met warmtekrachtkoppeling geplaatst in het HeiligHartziekenhuis te Lier. Met de nieuwe installatie zet het Heilig Hart ziekenhuis Lier haar weg naar verduurzaming verder. De nieuwe installatie levert een energiebesparing van 16,4% per jaar op en het ziekenhuis zal jaarlijs jaarlijks 256 ton minder CO2 uitstoten. 

Einde april 2022 is het Heilig Hart ziekenhuis Lier gestart met het bouwen van een extra vleugel. In dit hoogtechnologisch gebouw komt een volledig nieuwe afdeling ‘intensieve zorgen’ en ook het operatiekwartier wordt aanzienlijk uitgebreid. De verwachting is dat het ziekenhuis tegen midden 2023 de eerste mensen zal kunnen ontvangen in de nieuwe vleugel. 

Met dit gebouw wil het Heilig-Hartziekenhuis ook een stap vooruit zetten op het gebied van duurzaamheid door de volledige HVAC- en warmwatersystemen te renoveren - en zo het complex energiezuiniger te maken.

Na goedkeuring van het dossier werd SPIE Belgium in mei 2022 geselecteerd om een nieuwe centrale verwarmingsinstallatie met warmtekrachtkoppeling te installeren in het gloednieuwe gebouw. Met deze nieuwe installatie zal het ziekenhuis efficiënt en met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot warmte en elektriciteit kunnen produceren.

Tom Van Dyck, Senior Project Manager bij SPIE Belgium: “Dankzij het plaatsen van de nieuwe centrale stookplaats van 3.2 MW met warmtekrachtkoppeling 140kWe  en renovatie van 5 onderstations zal het Heilig Hart ziekenhuis Lier  265  ton CO2 jaarlijks minder uitstoten.  Alsook een  jaarlijkse energiebesparing van 16,4 % wat resulteert in een terugverdientijd van de totaalinstallatie van 9.5 jaar.  Een belangrijk gegeven is dat tijdens de werken geen onderbreking is geweest .

Geassocieerde markten

Geassocieerde afdeling