SPIE Belgium haalt een nieuw energieprestatiecontract voor 15 jaar

SPIE Belgium haalt een nieuw energieprestatiecontract voor 15 jaar voor het voormalige Radiohuis binnen

Brussel, 4 oktober 2022SPIE Belgium, de Belgische dochteronderneming van de groep SPIE, onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, heeft onlangs een nieuw energieprestatiecontract voor vijftien jaar binnengehaald voor het voormalige Radiohuis in Elsene, in het zuidoosten van Brussel. Bij de overeenkomst zijn nog twee andere partijen betrokken: Deplasse & Associés, een studie- en adviesbureau gespecialiseerd in energiebeheer, en de Brusselse culturele instelling Flagey.


SPIE Belgium haalde in april 2022 een nieuw energieprestatiecontract voor vijftien jaar binnen bij haar aloude klant Flagey. Tot nu toe werkten de teams aan de technische installaties van het voormalige Radiohuis (vandaag beter bekend als het Flageygebouw) in het kader van twee contracten van tien jaar. Via dit nieuwe partnerschap zal SPIE de energieprestaties van dit bekende gebouw aan het Flageyplein in Elsene stap voor stap helpen te verbeteren. Het doel is om elk jaar 20.000 euro te besparen dankzij energiezuinige ingrepen. Op vijftien jaar tijd komt dat neer op 300.000 euro. Deze bedragen zijn echter gebaseerd op de tarieven van december 2018. Met de huidige stijging van de energiekosten zullen de besparingen naar alle verwachtingen dus nog groter zijn.

Tegelijkertijd wil men met een reeks ingrepen diverse andere verbruiken in het gebouw meten en terugschroeven. 

 

Bij deze overeenkomst zijn drie partijen betrokken: SPIE Belgium, haar klant Flagey en het studie- en adviesbureau Deplasse & Associés, dat al meer dan 25 jaar het onderhoud van gebouwen controleert, technische installaties ontwerpt of energieprestatiecontracten uitvoert met de verbintenis bepaalde prestatieniveaus te behalen.

 

Pierig Thiry, Business Unit Manager bij SPIE Belgium: “Dit type van contract, waarbij een studiebureau een actieve rol speelt bij de energiemonitoring en samenwerkt met de exploitant, is bijzonder vernieuwend. Een partner uit de banksector financiert de verschillende energiebesparende ingrepen en de warmtepomp die wordt geplaatst, komt in aanmerking voor overheidssubsidies. Met andere woorden: de investeringen zullen zijn afgeschreven wanneer het contract voor Flagey eindigt. Tot slot wordt er een bonus-malussysteem opgezet voor als de energiedoelstellingen worden overtroffen of niet worden behaald."

Geassocieerde markten

Geassocieerde afdeling