Keer terug naar de lijst

Nieuws

IONITY gaat in zee met SPIE voor de implementatie van zijn pan-Europees netwerk van laadstations voor elektrische voertuigen

Image: 
Short Descrption: 
Eerste Belgische site uitgerust met vier laadstations in Bierset, en twee sites met telkens twaalf laadstations in aanbouw

Brussel, 11 februari 2019 – SPIE Belgium, dochteronderneming van de groep SPIE, onafhankelijk Europees leider in multitechnische diensten voor de energie- en communicatiesectoren, positioneert zich als een gespecialiseerde partner in hoog vermogen- laadstations. Haar divisie Infrastructuur beschikt over een compleet team van project-verantwoordelijken, ingenieurs en gespecialiseerde technici met een grote ervaring in het installeren van dit type laadstations voor internationaal befaamde klanten.

De groep SPIE heeft onlangs het IONITY-contract in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations in heel Europa tegen 2020. Het contract is grootschalig en sluit aan bij de strategie van SPIE; het bedrijf is immers een belangrijke speler op de Smart City- en e-mobiliteitsmarkt.
IONITY is in 2016 opgericht als een joint venture van de autofabrikanten BMW, Mercedes-Benz, Ford, Audi en Porsche (Volkswagen Group). Het is gevestigd in München (Duitsland) en bouwt aan een netwerk van hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa. De 400 laadstations, gepland voor 2020, zullen voornamelijk gelegen zijn langs belangrijke wegen en uitgerust worden met gemiddeld zes oplaadpunten, elk met een capaciteit van maximaal 350 kW.

IONITY heeft SPIE de opdracht gegeven om twee soorten activiteiten uit te voeren: de voorbereiding van 66 laadstations in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Tsjechische Republiek, Hongarije en Slovakije, en de implementatie van 103 stations in Duitsland, België, Frankrijk, Polen, Hongarije en

Nederland. SPIE zal verantwoordelijk zijn voor de verschillende fasen die voorafgaan aan de installatie van de laadstations, waaronder de planning, naleving en voorbereiding van de laadstations.

De stations zullen voldoen aan de Europese CSS-norm (Combined Charging System)[1] en uitgerust zijn met een elektrische transformator die aangepast is voor de levering van gelijkstroom. De implementatie van de stations omvat de installatie van maximaal zes oplaadpunten op elk station, de bedrading en hun aansluiting op het netwerk.

Afhankelijk van de batterijen van de voertuigen bieden deze stations tot 300 km autonomie na 15 minuten opladen. In België heeft SPIE al vier laadstations geïnstalleerd en werkt momenteel op twee sites met een twaalftal laadstations, in Thieu en in Froyennes.

"Naar onze mening voldoet SPIE aan een aantal essentiële vereisten: een sterke aanwezigheid in Europa dankzij het netwerk van dochterondernemingen, solide referenties en kennis van de vaardigheden die nodig zijn om een ​​laadstation voor elektrische voertuigen te ontwerpen en te installeren", licht COO Marcus Groll van IONITY toe.

Het pan-Europese IONITY-netwerk is een kritieke fase in de ontwikkeling van de markt voor elektrische voertuigen, in het bijzonder om het vervoer over lange afstand te bevorderen dankzij snel en eenvoudig opladen dat online kan worden betaald. Jérôme Vanhove, SPIE Group Strategy, Development en M&A Director, is opgetogen over het nieuwe contract: “We zijn verheugd over het vertrouwen dat IONITY in ons stelt. Het toont de waarde van onze expertise op het gebied van e-mobiliteit en elektriciteitstransport en -distributie, evenals de relevantie van onze pan-Europese positionering. SPIE heeft veel referenties verworven in het ontwerp, de installatie, het onderhoud en de werking van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De toenemende ontwikkeling van deze markt consolideert onze positie als een belangrijke speler in de Smart City-, interlokale infrastructuur- en energietransitiemarkt".

 

[1] Het CCS-systeem combineert de mogelijkheden van snelladen en conventioneel opladen.

.

Bovenaan pagina