Keer terug naar de lijst

Nieuws

INNOVATIE: SPIE, Communithings en Orange, partners voor mobiliteit in de stad

Image: 
Short Descrption: 
Nieuwe sensoren maken het gemakkelijk om in Luik te parkeren

Brussel, 12 september 2018SPIE Belgium, dochteronderneming van de SPIE-groep, onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische diensten voor de energie- en communicatiesectoren, heeft 223 parkeerplaatsen in 19 straten in het centrum van Luik uitgerust met sensoren. Dit intelligente mobiliteitsbeheer beantwoordt aan de verwachtingen van de handelaars die het stadscentrum aantrekkelijker willen maken.

Na het succesverhaal in Bergen, waar SPIE in samenwerking met Communithings op 110 parkeerplaatsen sensoren heeft geïnstalleerd om het stadscentrum verkeersluw te maken, heeft de stad Luik de Brusselse kmo gevraagd om een gelijkaardig project uit te voeren. SPIE Belgium heeft in samenwerking met Communithings en de mobiele operator Orange een oplossing voorgesteld op basis van sensoren die ingebouwd zijn in het wegdek van elke parkeerplaats. De stad Luik beschikt inmiddels over 223 intelligente parkeerplaatsen die winkelen aantrekkelijker maken. Automobilisten en leveranciers kunnen die plaatsen 30 minuten lang gratis gebruiken. Het doel is om de beschikbaarheid van parkeerplaatsen te verhogen doordat auto’s zich sneller verplaatsen.

Voor deze opdracht heeft SPIE Belgium de plaatsing van de sensoren op zich genomen. De batterij in de sensoren heeft een levensduur van vijf à zeven jaar. De sensoren registreren de aanwezigheid van een voertuig op de parkeerplaats en sturen de gegevens door naar een centraal systeem. De communicatie tussen de cloud en de sensoren gebeurt met de operator Orange via een NB-IoT-netwerk. De parkeerbedrijven ontvangen op die manier de gegevens, waardoor ze kunnen controleren of de parkeertijden (30 minuten gratis) worden nageleefd en of de parkeerplaatsen voor andersvaliden correct worden gebruikt.

Christian Deleener, Business Development Manager bij SPIE Belgium, licht toe: “We zijn tevreden dat we dit project voor de stad Luik samen met onze partners tot een goed einde hebben gebracht. Het bevestigt niet enkel onze expertise op het vlak van geconnecteerde voorwerpen, maar ook de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding van onze diensten. SPIE Belgium is trots om op deze manier bij te dragen aan de intelligente stad van morgen. Parkeren in de stad vlotter maken, de luchtkwaliteit verbeteren en tegelijkertijd de buurtwinkels steunen, wat wil je nog meer?” 

 

Bovenaan pagina