Keer terug naar de lijst

Nieuws

2012 uitstekend jaar voor SPIE Belgium

Short Descrption: 
SPIE Belgium boekt jaar na jaar betere resultaten ondanks aanhoudende economische crisis

177,22 miljoen euro omzet, stijging met meer dan 13%

Brussel, 7 mei 2013 - Vandaag maakt SPIE Belgium zijn jaarcijfers bekend. Ondanks de aanhoudende crisis die ook de industriële sector raakt, kende het bedrijf een uitstekend 2012. Alle financiële parameters geven een significante verbetering aan ten opzichte van 2011. De omzet en de EBIT (operationele resultaat) gingen beide met ruim 13% omhoog. De operationele marge bedraagt 4%.

In het moeilijke jaar 2009, toen de wereldwijde economische crisis zich het hardst liet voelen binnen SPIE Belgium, werd de noodzakelijke beslissing genomen om een drastische interne reorganisatie door te voeren. "We kozen bewust om onze activiteiten bij te sturen in functie van de economische realiteit. Die liet ons niet langer toe om te blijven vasthouden aan de grote, vaak risicovolle projecten. SPIE Belgium koos dus om activiteiten te ontwikkelen in serviceprojecten, waar bovendien veel minder risico aan verbonden is. Deze strategische koerswijziging is de basis voor de goede resultaten in de jaren nadien, ondanks de aanhoudende effecten van de crisis doorheen de hele industriële sector," legt Johan Dekempe, CEO van SPIE Belgium uit.

De cijfers illustreren dit overduidelijk:

miljoen euro
2009
2010
2011
2012

Omzet
147,9 (n/a)
126 (-14,8%)
155,8 (+23,6%)
177,2 (+13,7%)

EBIT
3,2 (n/a)
5,3 (+82,3%)
6,2 (+16,9%)
7,1 (+13,6%)

Operationele marge
2,2%
4,2%
4,0%
4,0%

 

Ook in 2010 waren de gevolgen van de crisis nog voelbaar, maar in 2011 kende SPIE Belgium opnieuw groei.

In stijgende lijn

De belangrijkste verklaring voor het verbeterde resultaat in 2011 ligt in de organische groei door de economische heropleving en de overname van Chauffage Declercq. Bovendien boekte de divisie 'Infrastructuur' ook positieve resultaten als gevolg van de strategische heroriëntatie.

Verleden jaar, in 2012, bevestigde SPIE Belgium deze vooruitgang. De positieve gevolgen van de overname van Chauffage Declercq trokken zich door in het voorbije boekjaar. Ook de continue organische groei van het bedrijf en de verdere verbetering van de operationele resultaten van de divisies 'Infrastructuur' en 'Services' droegen in ruime mate bij tot de goede resultaten van het bedrijf.

De 'Services'-activiteiten blijven groeien sinds begin 2010. De markt vroeg steeds meer naar dit soort dienstverlening. SPIE Belgium besliste dan ook om deze activiteiten te groeperen in een nieuwe divisie binnen de onderneming. De cijfers van de divisie 'Services' zijn uitstekend, met een groei van bijna 25% over de periode 2010-2012.

Voorzichtig optimistisch

"Natuurlijk zijn wij zeer trots op onze resultaten. We zien in onze sector en bij uitbreiding in de hele Belgische economie dat de problemen aanhouden. Dan is het bijzonder bemoedigend dat onze onderneming met haar 1200 werknemers toch een positief verhaal kan brengen. Deze cijfers moedigen onze medewerkers aan om op de ingeslagen weg verder te gaan." Toch wil Johan Dekempe niet te hard van stapel lopen: "We kiezen voor een voorzichtige groeistrategie. We streven eerder naar goede rendabiliteit dan naar groei om de groei. Daarom wil ik de prognose voor 2013 meteen temperen, ondanks de positieve effecten die de overname in oktober 2012 van de VANO Groep zal hebben."

Bovenaan pagina